Zasedba

O naši zasedbi

Zasedba AKORDIKA izvaja kvalitetno glasbo iz najbolj znanih muzikalov vseh časov. Na naš repertoar smo uvrstili najbolj znane napeve kot tudi nekaj manj znanih, ki pa v enaki meri sežejo poslušalcu nemudoma v uho!

Zasedbo AKORDIKA sestavlja 7 glasbenikov in 3 plesalke, ki glasbenemu delu pridajo tudi odličen scenski nastop.

V naš program, ki ga lahko izvedemo v 30-, 45- ali 60- minutnem bloku (po vaši želji pa lahko pripravimo tudi krajše bloke).

Zasedbo Akordika sestavljajo

Klemen Smolej (kitara), Aleš Zorec (bobni), Matija Mlakar (pozavna), Anže Vrabec (klavir), David Mozetič (saksofon, flavta), Ilj Pušnik (bas kitara, kontrabas) in Anja Strajnar (vokal). Glasbenikom se na odru lahko pridružijo tudi plesalke Maša Vajda, Tina Atanasovski in Neža Mihelič.

Vokal
Anja Strajnar

Več o Anji Strajnar

Anja Strajnar je že 11 let umetniška vodja in glavni vokal zasedbe Akordika. Imela je glavno vlogo v glasbeno-gledališki predstavi Grand pok, virtuozni kabaret, v pevsko-plesnih vlogah pa je nastopala v muzikalih Mamma mia (domačinka), Alpska saga (mama), Madagascar (nilski konj Gloria) in Company - Druščina (Joanne). 

Sodelovala je na izboru za pesem Evrovizije 2008. Spomladi 2018 je nastopila v oddaji V prvi vrsti s petimi skladbami iz muzikalov in s tremi skladbami v oddaji Glasbena preobleka. Jeseni 2018 je ob 10-letnici Siti teatra pod vodstvom Patrika Grebla nastopila z Big bandom RTV SLO, spomladi 2019 pa je z Big Bandom RTV SLO pod vodstvom Tadeja Tomšiča nastopila z več skladbami v oddaji Prizma optimizma.

V zadnjih petih letih se udejanja na področju pisanja in izvajanja avtorske glasbe (Morje je moj svet, Notranji kres, Preprosta je matematika).

Letos bo v novi vlogi  nastopila v novo nastajajočem slovenskem muzikalu Povodni mož (premiera 23.8.2022 v Križankah) in odpela glavni vokal v plesno-glasbeni predstavi po motivih Toma Waitsa (premiera aprila 2022).

Kitara
Klemen Smolej

Več o Klemnu Smoleju

Klemen Smolej je akademski kitarist in profesor klasične in jazz kitare, skladatelj, aranžer, avtor in producent. Poučuje od 4. letnika srednje šole, najprej na Glasbeni šoli Jesenice, trenutno pa na Glasbeni šoli Tržič klasično kitaro, na Konservatoriju za glasbo pa jazz kitaro.

Prejel je nagrado za najboljšo slovensko jazz skladbo na prireditvi Jazzon 2007 po izboru občinstva in nagrado za najboljšo slovensko jazz skladbo na prireditvi Jazzon 2010 po izboru strokovne komisije. V letu 2011 je prejel nagrado jazzon Alpe Adria za najboljšo slovensko skladbo. Prvi samostojni album z avtorsko inštrumentalno glasbo je bil izdan leta 2011 z naslovom Nice Twice (jazz fusion). Leta 2013 je z avtorsko glasbo in aranžmaji sodeloval z Big bandom RTV Slovenija, s katerim so kasneje skladbe posneli tudi v studiu. Leta 2014 ustanovi glasbeno zasedbo Gala Dance Orchestra, s katero leta 2018 posnamejo prvi album z naslovom Gala Dance Orchestra - To se ve. Z isto zasedbo je leta 2020 izšel singel Poj le iz srca, v letu 2021 pa: Vonj njenega parfuma, Do zvezd in Kako. Kot sideman je sodeloval in še vedno aktivno nastopa nastopa z različnimi glasbenimi zasedbami: Big band RTV, Simfonični orkester RTV, Vojaški orkester in big band, Ljubljanska Opera, Eroika, Eroika aromatika, Pickpocket Swingers in druge zasedbe in izvajalci: Oto Pestner, Nuša Derenda, Nuška Drašček, Kristina Oberžan, Iva Stanič, Miha Rebernik, Lina Rahne, Maša Cilenšek in drugi, muzikal Mamma Mia.

Pozavna
Matija Mlakar

Več o Matiji Mlakarju

Matija Mlakar (1983) je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Tolmin, kjer je obiskoval pouk klavirja pri prof. Hermini Jakopič. Kasneje je pouk klavirja zamenjal za pozavno pri prof. Milošu Rijavcu, nadaljeval pa v Glasbeni šoli Nova Gorica pri prof. Črtomirju Nanutu. Ob študiju geodezije je obiskoval Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani pri prof. Alešu Šnoflu, kjer je leta 2006 maturiral, leta 2012 pa je z odliko diplomiral iz jazz pozavne na deželnem konzervatoriju v Celovcu pri prof. Andreasu Mittermayerju. Je član različnih glasbenih skupin: Dej še’n litro, Kar češ brass band, Pickpocket Swingers, Dixie Šok, Akordika, Zlatko in Optimisti, Big Band gveriLLaz, Trieste Early Jazz Orchestra, Pihalni orkester Tolmin … Sodeloval je že s številnimi priznanimi glasbeniki ter skupinami na slovenski glasbeni sceni kot so Neisha, Terrafolk, Elvis Jackson, Panda ... Občasno kot substitut sodeluje z drugimi slovenskimi big bandi (BB RTV Slo, BB Krško, BB Grosuplje, BB Vrhnika, BB Nova, Špičikuc Orchestra …), s pihalnimi orkestri ter v Mestnem gledališču Ljubljanskem.

Trenutno je zaposlen kot učitelj nizkih trobil na Glasbeni šoli Idrija ter Glasbeni šoli Tolmin, kjer že od leta 2005 vodi Jazz Punt Big Band. Slednji je leta 2013 v Budimpešti ter leta 2015 v kraju Česka Kamenice na Češkem na mednarodnih tekmovanjih big bandov obakrat osvojil zlato priznanje z najvišjim številom točk.

Bas kitara, kontrabas
Ilj Pušnik

Več o Ilju Pušniku

Ilj Pušnik igra in snema v različnih projektih, kot so Mihael Hrustelj trio – izdana zgoščenka (Trip example1), Ditka – izdani dve zgoščenki (Ne bodi kot drugi, Ne spreminjaj me), etno projekt Simbolični orkester, Gypsy swing trio, balkan fusion band Balkan Boys – izdana zgoščenka (Me gusta), dvakrat je nastopil z Big Bandom RTV Slovenija kot mladi solist, imel je priložnost igrati v ritem sekciji z Larryem Coryellom v njegovi operi Vojna in mir v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana.

Tekom študija je svoje praktično znanje, poleg glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja, izpopolnjeval tudi kot organizator kulturnih dogodkov (Ustanova Imago Sloveniae: koordinacija poletnega Jazz odra 2019 na Starem trgu v Ljubljani in organizacija festivala Noči v stari Ljubljani 2019, Sumo Festival (umetniški vodja festival).

Sodeloval je tudi pri izvedni gledališke predstave Heroj 3.0 – Več kot besede (produkcija: Moment, PTL, Bunker, II. Gimnazija Maribor, Desirée Central Station): glasbena oprema. Nadaljeval je s prej naštetimi glasbenimi projekti in pričel delovati v naslednjih: Jazz kvartet Django di bossa, gypsy swing trio Tzigano Brutalo, Pickpocket Swingers, reggae and ska band Good Vibrations, projekt Canegatto kantavtorja Andraža Gartnerja-izdana zgoščenka (»Gospod posebne vrste«), Peter Ugrin kvartet, Vid Ušeničnik trio, igral je kot substitut v Big bandu RTV Slovenija za projekt kantavtorja Janija Kovačiča, sodeloval je v različnih projektih z Nuško Drašček (Nuška Drašček band, Sprehod po West Endu), z Vito Mavrič (Šlagerji in pesmi iz zapora Vitomila Zupana), pri projektu Slovenske popevke z Nuško Drašček, Alenko Godec, Ladom Leskovarjem, projekt Proteus – izdana zgoščenka (Drugačen svet), z Ano Soklič, z Aleksandrom Mežkom, Artbeaters – izdana zgoščenka (Life Compass On!, v letu 2017 koncert na Jazz festivalu Ljubljana, koncert in snemanje z Big Bandom RTV Slovenija, koncert na Evropski Jazz konferenci, koncert na Festivalu slovenskega jazza), Big band Gverillaz (glasba Franka Zappe, v letu 2017 koncert na Nišvile Jazz festivalu, v letu 2018 zmaga na Cordendon International Big Band Competition), BorZak, David Mozetič kvartet/kvintet, Samo in Barbara Vovk 2+3 in mnogih drugih. 2. oktobra 2018 je na Festivalu slovenskega jazza izvedel solistični koncert ter predstavitev njegovega diplomskega dela. Z večino naštetih glasbenikov in zasedb še vedno aktivno koncertira doma in v tujini.

Klavir
Anže Vrabec

Več o Anžetu Vrabcu

Anže Vrabec (1989) se je klasičnega klavirja učil na GŠ Nova Gorica (prof. Ingrid Silič) in na SGBŠ Ljubljana (prof. Sijavuš Gadžijev). Kasneje se je na KGBL Ljubljana vpisal na jazz klavir (prof. Erik Marenče, prof. Milan Stanisavljević) in se po dveh letih vpisal na študij jazz klavirja na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu (prof. Rob Bargad), kjer je z odliko tudi diplomiral. Na istem koservatoriju je študiral tudi jazz kompozicijo in aranžiranje (prof. Johannes Berauer). V času šolanja je prejel številna priznanja in nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Poznan je kot vsestranski pianist in klaviaturist, sodeluje s premnogimi glasbeniki in zasedbami doma in v tujini. Kot skladatelj in aranžer piše predvsem za zasedbo big banda ter večjih orkestrov, njegov opus avtorskih skladb in aranžmajev obsega prek 250 del. Leta 2018 je bil izbran za udeležbo na uglednem mednarodnem mojstrskem tečaju z Vincem Mendozo in Metropole Orkest na Nizozemskem in od takrat občasno aranžira tudi za ta svetovno priznani jazz in pop orkester.

Saksofon, flavta
David Mozetič

Več o Davidu Mozetiču

David Mozetič je saksofonist, ki je sprva študiral filozofijo, kasneje pa ga je pot zanesla v svet glasbe. Obiskoval je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana - smer jazz, nato pa študij nadaljeval na Celovškem konservatoriju. Igra v številnih zasedbah, je učitelj saksofona na glasbeni šoli Nova Gorica, zadnja leta pa svoj čas posveča predvsem pisanju avtorske glasbe.

Bobni
Aleš Zorec

Več o Alešu Zorcu

Aleš Zorec je bobnar, ki že 20 let redno nastopa in sodeluje z zasedbami, ki izvajajo zabavno in resno glasbo. Med drugim je izvajal scensko v operah La Boheme in Tosca (oboje SNG Opera Maribor). Je avtor glasbe v številnih gledaliških in plesnih predstavah (Sng Drama Maribor, Mestno Gledališče Ljubljansko, Sng Nova Gorica, Lutkovno gledališče Maribor, Anton Podbevšek teater, Emanat, Flota, Moment, Glej, ...). Sodeloval je pri albumih številnih zasedb (Karavana iluzij, Istranbul, Dirty Sanchez, Ivan Mijačević, Jure Tori, ...). Trenutno sodeluje z zasedbami Istranbul, Akordika, Anja Strajnar and the Band, Dukes of Prunes ter Ana Kalan. Izobraževal se je na Deželnem Konzervatoriju v Celovcu ter na številnih seminarjih.